Гендиректор «Рози Вітрів» Володимир Каменчук: про плани літати Україною та перспективи цього проекту

«Роза Вітрів» (Windrose) вже більше 10 років відома в Україні як великий авіаперевізник, що спеціалізується на доставці українських туристів на іноземні курорти. В 2020 році авіакомпанія вирішила розпочати експансію на внутрішній ринок. Для цього вона поповнить парк новим для України типом літаків ATR 72-600 та з’єднає прямими щоденними перельотами київський аеропорт Бориспіль та п’ять міст України — Львів, Одесу, Миколаїв, Дніпро та Харків. Про новий проект, його перспективи та можливі перепони avianews.com дізналися у гендиректора «Рози Вітрів» Володимира Каменчука. За його проханням матеріал публікується мовою оригіналу.

—  Чому для запуску нової внутрішньої програми обрали саме ATR 72-600?

Гендиректор Windrose Володимир Каменчук
Гендиректор Windrose Володимир Каменчук

— Ми розглядали декілька варіантів регіональних літаків Embraer 170/175, Bombardier CRJ 700/900, Bombardier Dash 8 Q400, ATR72-600. Враховуючи відстані за основними напрямками від 350 до 650 км, якість аеродромів, вартість пального, інші фактори, ми обрали літаки ATR-72-600.

— Авіакомпанія заключила меморандум про лізинг восьми ATR 72-600. Скільки літаків планується отримати в 2020 році?

— В 2020 році ми плануємо ввести в експлуатацію п’ять літаків ATR 72-600. План-графік вводу літаків наступний: перші два літаки — березень, ще два літаки — квітень-травень, п’ятий літак — жовтень, ще три літаки — протягом 2021 року.

— Існуючий розклад із п’ятьма напрямками розрахований на скільки літаків?

— Він розрахований на експлуатацію чотирьох ATR 72-600, але для цієї програми також будуть задіяні літаки Embraer 145, які вже експлуатуються в нашій авіакомпанії.

— Як довго ви плануєте ще експлуатувати Embraer 145?

— Ми будемо експлуатувати літаки Embraer 145 до кінця літнього сезону 2021 року, після цього терміну використовувати їх не плануємо.

— На ринку була інформація, що авіакомпанія планувала спочатку запустити внутрішню програму з аеропорту «Київ», але розклад був сформований під Бориспіль. Чому обрали саме цей аеропорт?

— Так, дійсно, спочатку ми розглядали Жуляни як основний аеропорт для цієї програми. Але врешті прийняли фінальне рішення щодо виконання цієї програми з хабом у Борисполі з комерційних причин. Однак, не відкидаю думку, що, можливо, в майбутньому частина рейсів буде виконуватись із аеропорту «Київ» також.

— Будете відкривати рейси з Києва за додатковими маршрутами в інші регіональні центри України?

— Так, плануємо в цьому році запустити ще мінімум два маршрути з Києва — це щоденні рейси до Івано-Франківська та Кривого Рогу. На зимовий період ми плануємо розширити географію наших польотів з Івано-Франківська до Дніпра, Харкова та Одеси.

— Розглядаєте можливість організації прямих рейсів між регіонами України не через Київ?

— Сама наша програма тим і цікава, що вона пропонує зручний розклад, при якому пасажир може дістатися з одного кінця країни в інший з мінімальним стикуванням у Києві і, вдало вирішивши свої справи, повернутися додому в той же день.  І це щодня. На сьогодні я не бачу комерційної доцільності у відкритті прямих рейсів між всіма містами. Ринок внутрішніх перевезень не такий потужний для прямих рейсів. В майбутньому, звичайно ж, ми мріємо про те, щоб прямі рейси були між всіма містами України.

— Чи плануєте задіяти ATR 72-600 на міжнародних маршрутах?

— Після того, як завершимо експлуатацію літаків Embraer 145, виконання міжнародних рейсів з Києва до Бухареста, Любляни, Софії та Загреба планується на літаках ATR 72-600. В планах також інші маршрути.

— Якою буде найменша ціна квитка на внутрішні рейси? Зараз це від 570 грн в один бік.

— Найцікавіші цінові пропозиції представлені на нашому сайті, чим завчасніше пасажир купує квиток, тим більша  вірогідність,  що він отримає це за мінімальну ціну, але ж такі тарифи мають і обмеження, наприклад, ви не зможете його повернути, якщо передумали летіти.

— Чому зараз не запровадили квитки без багажу? Побачимо їх у майбутньому?

— Тариф «без багажу» характерний для лоу-кост компаній. Ми нею не є. При розрахунку тарифів ми включали вартість провезення багажу рівну 0. Таким чином, ваші валізи ми будемо перевозити безкоштовно. Тому пасажири, які літатимуть з маленькою сумкою, нічого не переплачуватимуть. Скоріше це приємний бонус для тих, хто подорожує з місткими валізами.

— На внутрішніх рейсах перевезення буде відбуватися лише за класом економ? Чи буде запроваджений преміум або інший клас із додатковими послугами?

— Наразі представлені три види тарифів, найповніший тариф «Плюс» включає найбільш комфортні умови перельоту, а саме: можливість вибору місця в салоні літака, бортове харчування, келих вина та можливість змінювати дати своєї поїздки.

Водночас у всіх пасажирів є можливість замовити на нашому сайті великий вибір додаткових послуг на будь-який переліт. Тобто якщо, наприклад, пасажир купив квиток за тарифом, який попередньо не включав харчування, то він може замовити собі їжу додатково. Перелік додаткових послуг досить широкий — від харчування до квітів і шампанського.

— Авіакомпанія планує запустити програму лояльності для пасажирів або співпрацювати з іншими авіакомпаніями щодо цієї програми?

— Так, ми розробляємо таку програму, вона буде, можливо, не зовсім класичною, але цікавою та зручною для наших постійних клієнтів.  Ми плануємо її запустити ближче до кінця цьогорічної літньої програми. Сподіваюсь, у нас буде багато постійних клієнтів на цих рейсах.

— Будете пропонувати пасажирам авіатрансфер із регіонів на рейси в межах тур-пакетів через Київ?

— Трансферні перельоти будуть доступні на всіх наших міжнародних рейсах, де будуть відкриті продажі місць. Щодо можливості поєднувати такі перельоти з тур-пакетами, ми проводимо відповідні перемовини з нашими партнерами-туроператорами стосовно можливості реалізацій таких послуг.

— Мінінфраструктури заявило про запровадження політики підтримки розвитку внутрішніх перевезень. Яких кроків ви очікуєте від влади, які би дозволили поліпшити розвиток внутрішніх перевезень та сприяли би зменшенню ціни квитків?

— В першу чергу, ми дуже розраховуємо на те, що не будуть збільшені ті ціни, які вже є, наприклад, не будуть введені нові ставки зборів за аеронавігаційні послуги в Борисполі та інших аеропортах, які у разі здійснення поганого сценарію в цьому питанні, на жаль,   негативно вплинуть на нашу програму. Всі розумні рішення, які будуть прийняті владою щодо сприяння розвитку внутрішніх перевезень, ми будемо вітати, а час покаже, чи влада дійсно зацікавлена в розвитку внутрішніх перевезень, чи це буде лише політичний популізм.

А ще я сподіваюсь, що економічна ситуація в Україні буде покращуватись, і все більше і більше людей будуть заробляти достатньо, щоб мати змогу користуватись авіаперельотами так часто, як користуються ними європейці, а ще краще — американці, у яких показник «авіамобільності» населення сягає 3, тобто на кожного американця включно з немовлятами в середньому припадає 3 перельоти на рік. У нас цей показник в межах 0,2. Вірю, що наші громадяни  будуть цінувати себе, свій комфорт, свій безцінний час і  дозволятимуть собі літати літаками на роботу, відпочинок, до батьків і друзів. Місією цієї програми ми бачимо не тільки кількісне зростання внутрішніх перевезень,  а і підвищення культури споживання такої послуги, як авіапереліт. Хочемо і прагнемо робити все від нас залежне, щоб українці поважали себе і споживали якісні послуги.

Олександр Мироненко
Олександр Мироненко
Редактор avianews.com. Висвітлюю події у цивільній авіації з 2004 року. Закінчив магістратуру з журналістики Києво-Могилянської академії.

По теме

Новое на avianews

Интересно!