Я не пропоную оцінювати їх моральні якості. Моє питання в іншому: чому неможлива ситуація коли вони так само створюють свої бізнеси, але при цьому їх робітники отримують гідну зарплатню без принижень та ризику для здоров‘я? Класична ідея: we should improve society somewhat.Sentry писав: ↑05 жовтня 2022, 13:22 Цукерберг, Безос, Маск - однозначно сделали очень большой вклад в практическое внедрение современных технологий в повседневную жизнь. В этом контексте я не буду оценивать их моральные качества, но я бы точно хотел, чтобы людей, создающих подобные прорывные бизнесы было больше, а не меньше.
Имхо, созидающая деятельность с большой добавленной стоимостью должна стимулироваться обществом, а монотонная и бессмысленная должна заменяться автоматикой, с переводом всех безработных не безусловный минимальный доход. Не должны грузчик и человек, создающий нечто ценное для общества зарабатывать почти одинаково, это ненормально, и не поощряет развитие людей.

Чи є принципова різниця, заробить особисто Джеф Безос 120 мільярдів чи 100? Та мабуть ні, це все одно неймовірні гроші. А от якщо Амазон почне платити водіям та вантажникам на 20% більше, то життя цих десятків тисяч людей покращиться прям дуже сильно. У них навіть може з‘явитися вільний час на якесь особисте життя та розвиток.
Та нє, хай краще вбиваються за копійки — 20 мільярдів у кишеню Безоса значно важливіші та корисніші.
Про це я б хотів окремо відповісти. США і справді має кращі умови для інновацій порівняно з ЄС, але ці умови — аж ніяк не через високі чи низькі податки.
Штати:
— Мають достатньо талановитих і кваліфікованих працівників, як місцевих так і з усього світу
— Мають класну освітню систему (втч публічну, отакої) завдяки якій ці працівники ще й сконцентровані у кластерах продуктивності
— Мають великий ринок з доволі багатим середнім класом — який з‘явився, оце так сюрприз, завдяки повоєнному перерозподілу багатства
— Мають корисні державні програми підтримки інновацій, типу тої ж DARPA
Саме тому інноваційні кластери існують та квітнуть в Каліфорнії та Нью-Йорку, але їх нема в умовному Канзасі — хоча податки в Канзасі значно нижчі. Бо справа не в податках.
Навпаки, Канзас експериментально довів що саме лишень зрізання податків не призводить абсолютно ні до чого. Жодного економічного зростання, просто у штата стає менше грошей на критично важливі речі.
Повторюся: trickle-down economics не працює. Ця «теорія» ніколи не мала нічого спільного з економічною реальністю і багаторазово спростована практикою. Економічне зростання стається там де вкладаються в людей та інфраструктуру — що неможливо без масштабного державного фінансування.In 2012 and 2013, at the urging of Governor Sam Brownback, lawmakers cut the top rate of the state’s income tax by almost 30 percent and the tax rate on certain business profits to zero. Under “supply-side” economic theory, these deep tax cuts should have acted — as Brownback then predicted — like “a shot of adrenaline into the heart of the Kansas economy,” stimulating strong growth in economic output, job creation, and new business formation. But in reality, Kansas underperformed most neighboring states and the nation on all of those measures after the tax cuts.