Хз, чому панству не зайшла Франція. Я цього літа поїхав вперше на відпочинок на своєму авто. Так то я зазвичай літаком + орендоване. Два тижні в Бретані з ночівлею по дорозі туди і назад в Нормандії. Всюди чудове ставлення, забухав в барі в Нормандії з місцевими, вони чесно намагалися порозумітися англійською, навіть знайшли якусь франко-іспанку, яка перекладала. В Бретані хата через Аirbnb - мегапозитивний хазяїн і його жінка. В місцевих крамничках на мене гавкали за маску (в нас в Нідерландах вони були не обов'язкові і я постійно забував), але потім треба чесно намагатися видавити з себе хоча б кілька слів французькою, а пробіли заповнити жестикуляцією. Всюди працювало і ніде мене не дискримінували. Видави із себе замість "orange juice" - "жюс де оранж", шо, так важко?
В одному кафе затупили із замовленням, так дуже довго вибачалися за затримку. Але там реально була година пік тоді. Потім ще раз туди через тиждень зайшов і вони знову забули, що я замовляв сидр. Нагадав, принесли, сказали, що це за рахунок закладу. В них була стіна з банкнотами з усього світу, наших не було. Тепер там є наш Тарас Григорович, дуже раділи йому ці качки-серфери, як діти прямо.
Що приємно - на пляжі є туалети, в Нідерландах з цим біда.
---
З Монмартру спускався пішки, ніхто не ліз. Але Париж переоцінений.
---
В аеропорту Бордо до мене хотів підійти бомж, але я якраз добивав пиво, дарма, що то був ранковий рейс - затупив випити раніше, а квиток без багажу. Клошар був в шоці і пішов геть. То ще й міцне пиво із Французької Фландрії.
---
Ще я перетинав кордон з Францією і Андоррою, та Францією і Люксембургом, але цього ніхто не помітив... А кордон Франції зі Швейцарією так взагалі на трамваї...