Італія знайшла покупця для збиткової національної авіакомпанії ITA Airways

Уряд Італії продасть частку у збитковій національній авіакомпанії ITA Airways німецькому авіаперевізнику Lufthansa.

У рамках першого етапу інтеграції німці куплять міноритарну частку ITA Airways у розмірі 41% за 325 млн євро. Ці гроші підуть на збільшення статутного капіталу італійського авіаперевезення. Ще 250 млн євро у капітал ITA Airways додасть міністерство економіки Італії.

Домовленості між Lufthansa та італійським урядом передбачають, що німці можуть викупити інші акції, а їх ціна залежатиме від економічних показників ITA Airways.

Сторони очікують, що поточна угода буде фіналізована найближчим часом. Після цього німецькі та італійські авіакомпанії зможуть розпочати інтеграцію своєї діяльності на комерційному та операційному рівнях.

«Як мережева авіакомпанія ITA Airways тісно співпрацюватиме з Lufthansa Group, щоб отримати переваги від синергії групи», — заявили в німецькій авіакомпанії, пообіцявши зберегти власний бренд та менеджмент ITA Airways.

Великий досвід

Lufthansa має великий досвід викупу збиткових національних авіакомпаній та їхнього реформування. До її структури входять швейцарська Swiss та австрійська Austrian Airlines.

Німці зберегли бренди викуплених авіаперевізників, проте максимально уніфікували сервіс, об’єднали маршрутні мережі компаній групи та продаж квитків. Внаслідок цього пасажир може летіти в один бік Lufthansa через Франкфурт, а назад повертатися Swiss через Цюріх або Austrian Airlines через Відень.

Подібна політика дозволила Lufthansa вивести дочірні авіакомпанії з зони збитковості.

Однак у випадку з ITA Airways це може стати непростим завданням. Італія має довгу історію дотацій національної авіакомпанії Alitalia.

Приватизація авіаперевізника не призвела до успіху, і контроль над ним повернувся державі у 2020 році. У 2021 році уряд Італії зупинив польоти хронічно збиткової Alitalia та створив з чистого листа нову авіакомпанію ITA Airways. Остання отримала чистий збиток у розмірі 486 млн євро в 2022 році.

avianews.com Україна
avianews.com Україна
Розповідаємо про авіацію з 2004 року. avianews.com - видання для авіапасажирів, мандрівників та любителів авіації. Публікуємо авіаційні новини з Європи, Америки та всього світу.

По теме

Новое на avianews

Интересно!