Притула пояснив, навіщо Україна купила власний супутник для військових

Фонд Притули купив супутник для потреб український військових, щоб забезпечити їм безперервний доступ до ексклюзивних знімків, повідомив голова організації Сергій Притула. Обладнання продала фінська компанія ICEYE.

За словами Притули, союзники України справді надають супутникові знімки, але роблять це із затримкою. Через це виникла потреба у наявності власного супутника.

«Завдяки тому, що Україна викупила супутник, процес передачі даних від моменту знімка до моменту отримання його безпосередньо військовими підрозділами скорочується до кількох годин», — заявив Притула.

Придбаний супутник пролітає над територією України двічі на добу. Це означає, що військові можуть отримати зображення потрібної ділянки кожні 12 годин.

Розділова здатність знімків складає 0,5-1 метр на один піксель зображення. Кожен знімок може охопити площу до 225 квадратних кілометрів. Але при збільшенні площі втрачається розділова здатність — на зображенні об’єкти стають менш чіткими.

Притула відмітив, що придбаний супутник працює за технологією SAR. Вона дозволяє бачити об’єкти на землі навіть у випадку хмарної погоди. У випадку зі звичайними оптичними супутниками хмари стануть перешкодами для перегляду об’єктів на землі.

У липні Фонд Притули оголосив збір коштів на закупівлю трьох турецьких ударних безпілотників Bayraktar TB-2 та отримав на свої рахунки 600 млн грн. Цієї суми було достатньо для придбання чотирьох дронів. Утім, виробник відмовився отримувати плату та передав три Bayraktar TB-2 безкоштовно.

Після цього фонд декілька тижнів консультувався з військовими, а потім спрямував зібрані кошти на закупівлю супутника у ICEYE та оплату річної підписки на знімки, які роблять інші супутники ICEYE.

avianews.com Україна
avianews.com Україна
Розповідаємо про авіацію з 2004 року. avianews.com - видання для авіапасажирів, мандрівників та любителів авіації. Публікуємо авіаційні новини з Європи, Америки та всього світу.

По теме

Новое на avianews

Интересно!