"Алло, це "Експрес"?! Нас тримають у лiтаку, нiкуди не випускають, нiчого не пояснюють... Навiть пити не мають, а тут багато маленьких дiтей," -- таке повiдомлення отримали журналiсти вiд пасажирiв компанiї Wizz Air Ukraine, що летiли зi Львова до Тревiзо (Iталiя).
У слухавцi було чути дитячий плач i крики дорослих. "Випустiть мене з лiтака, я хочу вийти," -- билася в iстерицi якась жiнка. У салонi почалася панiка...
Реєстрацiя на той рейс пройшла вчасно, але посадку все не оголошували. Тодi працiвники аеропорту звернулися до пасажирiв рейсу iз пропозицiєю: тим, хто не дуже поспiшав до Італiї, запропонували добровiльно вiдмовитися вiд цього рейсу. Їм натомiсть гарантували вiдшкодування, поселення в готель, харчування i вiдправлення до Тревiзо наступним лiтаком. Погодилися на це 23 пасажирiв. Рештi дали чеки на 50 гривень, аби перед польотом поїли.
Посадку оголосили аж через три години. Та до лiтака подали лише заднiй трап. I коли пасажири зайняли свої мiсця, стюард повiдомив: "Летiтимемо до Києва. Через технiчнi несправностi". Здiйнявся галас. Люди сипали запитаннями, а вiдповiдь почули лише: "Щось сталося з переднiми дверима, механiки є в столицi". Деякi пасажири через страх вiдмовлялися летiти, але дверi вже зачинили, i їм не дозволили покинути лiтак, ще й пригрозили мiлiцiєю.
У Жулянах лiтак сiв на аварiйну смугу, його почали заправляти. Прийшла нова змiна пiлотiв, але й вони нiчого не пояснювали. Пасажири стали вимагати офiцiйного представника компанiї. Та до них нiхто не прийшов. Дiти плакали, дорослi, попри заборону вмикати мобiльнi, пробували зв'язатися з рiдними, хтось крикнув, що потрiбно повiдомити журналiстiв...
"Та ви совiсть маєте?! Дайте попити, бодай дiтям!" -- вимагали обуренi пасажири. Лише тодi стюардеси винесли воду. "Я заплатив за цей полiт 190 євро за себе i дочку, -- кричав один iз пасажирiв. -- А втрачу ще бiльше. Як ми вночi доберемося до готелю в Римi? Уночi потяги не ходять!" "А моя дитина в Iталiї в садочку, сьогоднi пiсля приїзду саме я мала її забрати", -- бiдкалася молода жiнка. Своє обурення висловлювали й iталiйцi, що поверталися додому.
Аж пiсля четвертої дня лiтак полетiв до Iталiї, де, на щастя, успiшно приземлився...
Представник компанiї перевiзника, Христина Косонотська так пояснила iнцидент: "Iз технiчних причин, вiдповiдно до вимог безпеки, були введенi обмеження на кiлькiсть людей на борту на кiлькох польотних сегментах. Пасажирам запропонували обслуговування, компенсацiю".
Юристи стверджують, що в таких ситуацiях важко домогтися справедливостi. "Конвенцiя про унiфiкацiю деяких правил мiжнародних повiтряних перевезень передбачає вiдповiдальнiсть за шкоду, заподiяну внаслiдок затримки в повiтряному перевезеннi, однак не встановлює порядку вiдшкодування, -- пояснює Експресу адвокат Олег Мицик. -- Передбаченi випадки, коли нiчого не вiдшкодовується, якщо перевiзник доведе, що вжив усiх заходiв для унеможливлення заподiяння даної шкоди, або ж доведе неспроможнiсть вжиття таких заходiв.
Межi вiдповiдальностi перевiзника за затримку в перевезеннi -- 4150 спецiальних прав запозичення (унiфiкована мiжнародна валюта, це 41,9% вiд курсу долара). Але пасажир повинен довести розмiр збиткiв, заподiяних йому внаслiдок неналежного перевезення (наприклад, показати квиток на iнший рейс, на який запiзнився). Тож факт запiзнення рейсу не передбачає настання шкоди автоматично, її має доводити позивач".
http://lvivexpres.com/news/2013/06/13/4 ... rce=feedly