Криза в авіації Молдови: найбільший авіаперевізник залишився лише з одним літаком

Найбільший молдовський авіаперевізник Air Moldova заявив про скасування частини рейсів через вибуття з флоту більшості літаків.

Авіакомпанія скасувала рейси з Кишинева в Прагу, Лондон, Париж, Стамбул та Тбілісі. Окрім того, літак Air Moldova не зміг вилетіти з Верони в Кишинів.

«Причиною скасувань рейсів є операційні складності. Два літака з флоту авіакомпанії наразі недоступні до польотів», — повідомила Air Moldova в своєму офіційному зверненні до пасажирів.

avianews.com попросив прес-службу авіаперевізника більш детально прокоментувати причини. Оскільки офіційної відповіді не надійшло, ми провели самостійне розслідування.

За даними реєстру повітряних суден airfleets.net, у флоті Air Moldova на кінець 2022 року перебувало чотири літаки. Це два Airbus A319 з номерами ER-AXM та ER-AXL, A320 з номером ER-AXA та A321 з номером YR-ADI.

Онлайн-радар Flightradar24 показує, що 3 березня рейси виконує лише один борт A321 YR-ADI.

Літак A320 ER-AXA виконував рейси за розкладом до 28 лютого, але у той же день здійснив спеціальний переліт в французький аеропорт Монпельє, де перебуває дотепер. Це летовище використовують лізингові компанії для довготривалого зберігання літаків.

Борт A319 ER-AXM перебуває на зберіганні в Монпельє ще з 19 грудня 2022 року.

Літак A319 ER-AXL 2 березня здійснив звичайний регулярний рейс Кишинів-Верона, але назад в Молдову не вилетів. Наразі борт перебуває на віддаленій стоянці в Вероні.

A319 ER-AXL Air Moldova в аеропорту Верона
A319 ER-AXL Air Moldova в аеропорту Верона. Фото: Susvic для avianews.com

Що трапилось з літаками Air Moldova?

Те, що трапилося з літаками Air Moldova, нагадує ситуацію з українськими авіаперевізниками напередодні російського вторгнення.

Тоді на фоні новин про вторгнення та заяв політиків про неминучість цього іноземні лізингові компанії почали відкликати свої авіалайнери з України в безпечні європейські аеропорти. Частина бортів перелетіла в згаданий вище аеропорт Монпельє.

В одному з випадків українському лоукостеру SkyUp дозволили лишити літак, але заборонили на ньому залітати в Україну.

Виникненню проблеми Air Moldova з літаками передувала заява прем’єр-міністр Молдови Доріна Речана, що Росія за одним зі сценаріїв планувала захопити аеропорт в Кишиневі для перекидання своїх військових в Молдову.

Після такого повідомлення лоукостер Wizz Air заявив про призупинення всіх рейсів в Кишинів з 14 березня. Авіакомпанія повідомила, що прийняла таке рішення після нещодавніх подій в Молдові та підвищеного, але не неминучого ризику в повітряному просторі країни.

Отже, зібрана інформація дозволяє припустити, що проблема Air Moldova з флотом пов’язана з побоюванням лізингодавців залишати свої літаки в Молдові через можливі ризики їх пошкодження або знищення.

Утім, не можна виключати і того, що авіаперевізник заборгував за оренду літаків, і на фоні новин лізингодавці вирішили залишити авіалайнери у більш безпечному місці.


Розповідаємо цікаво про авіацію. Підписуйтесь на наш канал в Telegram

avianews.com Україна
avianews.com Україна
Розповідаємо про авіацію з 2004 року. avianews.com - видання для авіапасажирів, мандрівників та любителів авіації. Публікуємо авіаційні новини з Європи, Америки та всього світу.

По теме

Новое на avianews

Интересно!