Лоукостер Wizz Air офіційно уходить з Молдови через небезпеку в небі

Лоукостер Wizz Air повідомило Управління цивільної авіації Молдови про скасування з 14 березня всіх рейсів з Кишиневу.

У електронному листі до авіаційного регулятора авіакомпанія пояснила таке рішення питаннями «безпеки в повітряному просторі регіону».

Управління цивільної авіації Молдови зазначило, що ще 14 лютого лоукостер запросив схвалення літнього розкладу польотів, та сьогодні графік був погоджений.

«Після аналізу ризиків державні інституції визначили, що польоти в повітряному просторі Молдови можуть виконуватися безпечно при здійсненні необхідних процедур. Ми шкодуємо через таке раптове рішення Wizz Air», — повідомив авіаційний регулятор в офіційному повідомленні для преси.

В Управлінні цивільної авіації Молдови додали, що виконають дії, щоб гарантувати повернення лоукостера в Кишинів якнайшвидше та будуть запрошувати інші бюджетні авіакомпанії.

Wizz Air має розгалужену мережу маршрутів з Молдови. Вона включає перельоти з Кишинева в Відень, Прагу, Берлін, Дортмунд, Гамбург, Меммінген, Будапешт, Болонью, Мілан, Рим, Венецію, Барселону та Лондон.

Чому Wizz Air пішов з Молдови?

До російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року Wizz Air літав з Кишинева та базував тут літак та екіпажі.

Після початку війни лоукостер тимчасово припинив польоти, але на початку травня 2022 року відновив.

Після масованих російських ракетних обстрілів України у жовтні 2022 року Wizz Air закрив базу в Кишиневі на невизначений час та евакуював літак з Кишинева в Європу. При цьому польоти з молдовської столиці продовжилися. Їх виконували екіпажі та літаки з європейських баз. По прильоту в Кишинів вони не затримувалися та одразу вилітали назад.

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, російські ракети неодноразово використовували повітряний простір Молдови під час атак на Україну. Така ситуація могла призвести до потенційного зіткнення ракет з літаками цивільної авіації.

14 лютого 2023 року Молдова на 2 години закрила весь свій повітряний простір через невідомий об’єкт у повітрі, схожий на метеозонд.

Останніми днями в мережі поширювалася інформація щодо можливого вторгнення Росії в Молдову. Прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан повідомив, що Росія за одним зі сценаріїв планувала захопити аеропорт в Кишиневі для перекидання своїх військових в Молдову.

Така ситуація створювала потенційний ризик захоплення літака Wizz Air в Кишиневі. Через війну в Україні лоукостер втратив контроль одразу над трьома літаками.

Наразі в аеропорту «Київ» Жуляни залишаються заблокованими три літаки Airbus A320 Wizz Air, які базувалися там. Четвертий літак лоукостер зміг евакуювати з України 13 вересня 2022 року. Авіалайнер перебував в аеропорту Львів та зміг вилетіти, оскільки летовище розташоване близько до кордону з країнами НАТО.

avianews.com Україна
avianews.com Україна
Розповідаємо про авіацію з 2004 року. avianews.com - видання для авіапасажирів, мандрівників та любителів авіації. Публікуємо авіаційні новини з Європи, Америки та всього світу.

По теме

Новое на avianews

Интересно!